|
Študijný odbor 6323 K Hotelová akadémia je päťročný študijný odbor ukončený maturitou. Počas štúdia má žiak po splnení predpísaných podmienok možnosť získať výučný list v odbore hotelová akadémia (musí absolvovať najmenej 1400 hodín odborného výcviku) a certifikáty:
- barista,
- barman nápojár s medzinárodnou platnosťou,
- z podvojného účtovníctva OMEGA.
Absolventi štúdia sa môžu uplatniť:
- V hoteloch a gastronomických zariadeniach na pozícii:
- manažér prevádzky,
- vedúci úseku stravovania,
- vedúci odbytového strediska,
- vedúci recepcie,
- recepcionár,
- ekonóm, účtovník,
- čašník, servírka.
- v cestovných kanceláriách na pracovných miestach:
- animátor,
- sprievodca,
- delegát,
- prevádzkový pracovník,
- v samostatnom podnikaní,
- v štúdiu na vysokých školách.
V oblasti všeobecného vzdelávania absolvent ovláda:
- dva cudzie jazyky,
- slovenskú a svetovú literatúru,
- slovenské a svetové dejiny,
- profesijnú etiku.
Absolvent je schopný:
- komunikovať s ľuďmi v pracovnom i osobnom živote,
- plynule sa vyjadrovať v ústnom i písomnom styku,
- dodržiavať zásady spoločenského správania a spoločenského protokolu,
- organizovať a riadiť program pre záujmové skupiny ľudí.
V oblasti odborného vzdelania absolvent ovláda:
- zásady správneho stolovania,
- techniku jednoduchej a zložitej obsluhy,
- základy výživy ľudí, zloženie potravín,
- princípy a technologické postupy prípravy pokrmov,
- prípravu rôznych druhov jedál a nápojov tradičnými aj progresívnymi metódami,
- zostavenie jedálneho lístka vrátane jeho jazykových mutácií,
- vypracovanie receptúr a cenových kalkulácií,
- zásady manažmentu a základy psychológie pre prácu manažéra,
- princípy organizácie a riadenia činnosti v ubytovacích a gastronomických zariadeniach.
Absolvent je schopný:
- pracovať individuálne i v tíme, sústavne sa vzdelávať,
- orientovať sa v základných právnych normách a predpisoch,
- zostaviť podnikateľský plán a podnikať v oblasti hotelierstva a spoločného stravovania,
- ovládať aplikačné programy, využívať možnosti Internetu a využívať informačno-komunikačné technológie v riadiacej činnosti,
- pracovať podľa hygienických predpisov a bezpečne, chrániť životné prostredie.
|