Podmienky prijatia
Profil absolventa
Odborná prax
Úspechy žiakov
Kontakty školy
Organizácia školského roka
Fotogaléria
Stravovanie
Ubytovanie
Krúžky
Predmety

Študijný odbor 6323 K Hotelová akadémia je päťročný študijný odbor ukončený maturitou. Počas štúdia má žiak možnosť získať výučný list v odbore hotelová akadémia (po splnení predpísaných podmienok (počas štúdia musí v súlade s vyhláškou MŠ SR č. 282/2009 absolvovať najmenej 1400 hodín praktického vyučovania, z čoho najmenej 1200 hodín tvorí odborná prax) a certifikát barman nápojár s medzinárodnou platnosťou.

budúci absolventi budúci absolventi budúci absolventi absolventky 2010

Absolventi štúdia sa môžu uplatniť:
  • V hoteloch a gastronomických zariadeniach na pozícii:
    • manažér prevádzky,
    • vedúci úseku stravovania,
    • vedúci odbytového strediska,
    • vedúci recepcie,
    • recepcionár,
    • ekonóm, účtovník,
    • čašník, servírka.
  • v cestovných kanceláriách na pracovných miestach:
    • animátor,
    • sprievodca,
    • delegát,
    • prevádzkový pracovník,
  • v samostatnom podnikaní,
  • v štúdiu na vysokých školách.

V oblasti všeobecného vzdelávania absolvent ovláda:
  • dva cudzie jazyky,
  • slovenskú a svetovú literatúru,
  • slovenské a svetové dejiny,
  • profesijnú etiku.
Absolvent je schopný:
  • komunikovať s ľuďmi v pracovnom i osobnom živote,
  • plynule sa vyjadrovať v ústnom i písomnom styku,
  • dodržiavať zásady spoločenského správania a spoločenského protokolu,
  • organizovať a riadiť program pre záujmové skupiny ľudí.
V oblasti odborného vzdelania absolvent ovláda:
  • zásady správneho stolovania,
  • techniku jednoduchej a zložitej obsluhy,
  • základy výživy ľudí, zloženie potravín,
  • princípy a technologické postupy prípravy pokrmov,
  • prípravu rôznych druhov jedál a nápojov tradičnými aj progresívnymi metódami,
  • zostavenie jedálneho lístka vrátane jeho jazykových mutácií,
  • vypracovanie receptúr a cenových kalkulácií,
  • zásady manažmentu a základy psychológie pre prácu manažéra,
  • princípy organizácie a riadenia činnosti v ubytovacích a gastronomických zariadeniach.
Absolvent je schopný:
  • pracovať individuálne i v tíme, sústavne sa vzdelávať,
  • orientovať sa v základných právnych normách a predpisoch,
  • zostaviť podnikateľský plán a podnikať v oblasti hotelierstva a spoločného stravovania,
  • ovládať aplikačné programy, využívať možnosti Internetu a využívať informačno-komunikačné technológie v riadiacej činnosti,
  • pracovať podľa hygienických predpisov a bezpečne, chrániť životné prostredie.